luni, 28 martie 2011

Pictura pe apa: detalii si istoric

   Deoarece procedeul picturii pe apa a fost unul dintre subiectele care au stârnit interesul celor care ne viziteaza blogul, am cules câteva informaţii în plus, referitoare la istoricul acestei vechi metode de arta decorativa si tehnica realizarii acesteia.

     Marmorizarea hârtiei, sau paper marbling este o metoda de pictura pe o suprafaţa apoasa. Modelele rezultate din amestecul diferitelor vopsele care plutesc pe suprafaţa vâscoasa, numita baza, sunt transferate apoi pe un absorbant de suprafaţa cum ar fi hârtia sau un material textil. De-a lungul secolelor, oamenii au aplicat aceasta metoda pe o varietate de suprafeţe, în special pe hârtie folosita ca si coperta pentru carţi.

Exista mai multe metode folosite în pictarea pe apa.


1. Cea mai simpla si probabil si cea mai veche, este cea japoneza, numita "suminagashi". In aceasta metoda, se foloseste o tava de mica adâncime, umpluta cu apa, cerneala Sumi, vopsea si Beni, o culoare care deriva din şofran. Diverşi aditivi sau substanţe chimice, sunt folosite pentru a ajuta cerneala sa pluteasca. Se aplica apoi câte o mica picatura de culoare, realizata din apa cu adaos de agent tensioactiv. Procedeul se repeta pâna când suprafaţa se acopera cu inele concentrice care sunt apoi manipulate cu grija cu ajutorul unui obiect ascuţit pentru a realiza diferite forme sau pur s simplu suflând pe suprafaţa apei. In final, o coala de hârtie speciala, numita washi, este atent asezata pe suprafaţa apei pentru a capta desenul plutitor.

Simple Suminagashi, paper marbling         


2. O alta metoda de marmorat mai familiara europenilor si americanilor se executa pe o suprafaţa vâscoasa. Aceasta metoda este cunoscuta sub numele de "ebru". Ebru este o forma tradiţionala de arta decorativa specifica Turciei, cuvantul "ebru" provenind din cuvântul persan "ebr" cu sensul de "nor" sau "ca un nor". In aceasta metoda se foloseste un amestec de pigmenţi amestecaţi cu apa, baza fiind o substanta vâscoasa numita guma adraganta sau caragenans (substanţa gelatinoasa extrasa din algele roşii folosita ca aditiv alimentar sau ca o alternativa vegetariana a gelatinei.)
  
Pentru cei interesaţi de metoda Ebru, exista în comerţ un gel special pentru marmorizare.

Ebru, paper marbling

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu